Tweede Van der Valk wil bouwen aan A32 bij Heerenveen

Henk Matser van Van der Valk in Wolvega wil in Heerenveen een nieuw hotel bouwen ten zuiden van Sportstad, aan de westkant van de snelweg A32.

Matsers plan is vele malen kleiner dan dat van zijn neef Paul van der Valk, die zijn oog heeft laten vallen op de oostkant van de snelweg bij de afslag Skoatterwâld. Tegen Pauls hotelplan (40 meter hoog, 130 kamers, 7 vergaderzalen, zwembad) is veel weerstand. Inwoners van Skoatterwâld vinden het te groot en plaatselijke horeca vreest omzetderving, met name door het geplande zalencentrum.

Concurrerend plan

Neef Matser had aanvankelijk oren naar de locatie van Hajé in Heerenveen Noord. Dat lukt niet. Samen met de gemeente presenteert hij nu op 22 mei zijn concurrerende plan voor de westkant van de A32, pal ten zuiden van het Friesland College. Matser zegt dat hij zijn nieuwbouw ,,wil aanpassen aan de lokale behoeften’’. Zo komt er beslist geen zalencentrum. ,,Ik heb ze geteld’’, zegt hij. ,,Er zijn in de directe omgeving 35 zalen beschikbaar. Daar hoeven er niet meer bij.’’

Matsers hotelplan telt 95 kamers, een restaurant en een bar. Na een moeizaam voortraject heeft de Wolvegaster alle lof voor de opstelling van de gemeente. ,,Ze zijn erg meewerkend. Ik heb echt het gevoel dat het nog geen gelopen race is tussen mij en mijn neef.’’ De Heerenveense gemeenteraad moet uiteindelijk een keuze maken tussen beide plannen.

Bron: LC – 16 mei 2018