Van der Valk in Heerenveen: alleen aan A32

LC-artikel – 17 januari 2018

Ondernemer Paul van der Valk wil zijn hotel in Heerenveen alleen langs de A32 bij de afslag Skoatterwâld bouwen. Alternatieven zijn onbespreekbaar.

Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in het voetbalstadion van SC Heerenveen. Zeker driehonderd mensen, voornamelijk bewoners van de wijken Skoatterwâld en Oranjewoud, namen daar kennis van de plannen van Van der Valk.

Hij wil pal aan de snelweg A32 bij de afslag Skoatterwâld een hotel bouwen met ongeveer 130 kamers, zeven vergaderzalen en een restaurant met 250 zitplaatsen. Het hoofdgebouw wordt circa 40 meter hoog. De investering is zo’n 30 miljoen euro.

‘Volop alternatieve locaties’

Veel wijkbewoners twijfelen over de plek. De strook tussen de sportvelden en de Oranje Nassaulaan is bestemd voor woningen en kantoren. Die strook is smal en lang. De gemeente heeft zitten tekenen en rekenen en komt nu met een plan om het hotel tegen de snelweg aan te bouwen. Dat zou wel een sportveld kosten, maar dat kan elders worden aangelegd.

Alternatieve locaties zijn er in Heerenveen volop, aldus verschillende wijkbewoners. Ze wezen onder andere op het terrein bij de McDonald’s. Maar Van der Valk was niet te vermurwen: ,,Wij willen een zichtlocatie, aan een snelweg, bij bedrijven en we willen wat met toerisme doen. Geloof me, wij doen dit al 155 jaar en dan weten we echt wel wat we doen. Deze plek moet het zijn en geen andere.’’
Onderzoek deed hij niet. ,,Een plaats kiezen, dat is ons vak. Ik reed hier langs en dacht meteen: ‘Dit wordt hem’. En ik investeer echt geen 30 miljoen als ik er niet in geloof.’’

Paul van der Valk zit vooral in Overijssel met vier zaken en wil nu naar het Noorden trekken. Maar ook familielid Henk Matser (Wolvega, Sneek, Leeuwarden) ziet brood in Heerenveen en heeft zijn oog laten vallen op het Hajé Hotel.

,,Als Van der Valk belangstelling heeft voor je gemeente is dat altijd positief. Bij ons staan twee Valken voor de deur. Welke gemeente kan dat nou zeggen?’’, aldus burgemeester Tjeerd van der Zwan. ,,Het zou mooi zijn als de gemeenteraad straks wat te kiezen heeft.’’

Eerst nieuwbouw in Deventer

Of alle plannen doorgaan hangt af van de gemeenteraad, die akkoord moet gaan met een wijziging van het bestemmingsplan. Mocht de raad het plan steunen, dan duurt het nog krap vijf jaar voordat het hotel open kan. Paul van der Valk wil zich de komende twee jaar eerst richten op de nieuwbouw in Deventer en heeft daarna pas tijd voor Heerenveen.

Op 1 februari komen de plannen weer aan de orde in de raadscommissie.

Meer informatie is te vinden op:

https://www.heerenveen.nl/nieuws/presentatie-schets-valkhotel-heerenveen/

Omrop Fryslan: impressie & verslag