Whatsapp buurtpreventie Noord Oost Skoatterwâld gestart!

Sinds kort is er ook in onze buurt een zogenaamde WhatsApp Buurtpreventie groep gestart: een moderne variant van buurtpreventie in de vorm van een WhatsApp groep van maximaal 256 leden.

Wordt de groep een succes en daarom te groot dan zullen we de groep moeten splitsen.

Wat is het?
Jij weet wat normaal is in de buurt. Jij weet wanneer er bekende of onbekende mensen langs lopen of welke plekken onlogisch zijn om stil te staan met een auto. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er bijvoorbeeld een inbreker op onderzoek uit is. WhatsApp Buurtpreventie groepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Via de groep kun je verdachte situaties delen met de bewoners om je heen. Opvallende situaties waarbij je je afvraagt of ze wel kloppen; is het wel oké? Vertrouw op je buikgevoel. Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling. 112 mag je voor de hiervoor genoemde gevallen bellen. Gebruik de groep alleen bij alarm situaties (dus niet voor een vermiste kat). Dit laatste komt het doel van de app niet ten goede, zorgt voor een lagere attentiewaarde en zorgt er zeker voor dat er mensen gaan afhaken.

Hoe werkt het?
WhatsApp Buurtpreventie maakt gebruik van de ‘SAAR’-methode:

S Signaleer Merk een verdachte situatie op
A Alarmeer Bel 112 (spoed) 0900-8844 (geen spoed) en geef door wat je ziet/hebt gezien:
– persoonskenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte, kleding en gezicht
– voertuigkenmerken kleur, merk, type en kenteken.
A App je straat en huisnummer en deel je waarneming met de groep en meld als/dat je al hebt gealarmeerd
R Reageer als je kunt/durft. Spreek bijvoorbeeld de verdachte persoon aan mits het veilig is en zonder risico!

Hoe kun je meedoen?
– Ben je minimaal 18 jaar?
– Woon je in één van de volgende straten: Henriëtte Roland Holstweg, Annie Zernikeweg, Alette Jacobsweg, Nienke van Hichtumweg, Domela Nieuwenhuisweg (oost), Rosa Manusweg of Marga Klompéweg?

Dan kun je je aanmelden door een mail te sturen met je naam, adres en mobiele nummer naar: buurtpreventienoskoatterwald@gmail.com

Meer informatie vind je op: www.wabp.nl

Wil je na het lezen van dit bericht ook een eigen buurtpreventie app starten? Kijk dan eerst even op deze kaart waar alle WABP’s staan. Op moment van schrijven is er namelijk nog 1 actief in Skoatterwâld. Is de nieuwe buurtpreventie app-groep actief? Laat het weten via info@skoatterwald.nl. Dan zetten wij het op de site en maken een bericht op Facebook.