Skoatterwâld feliciteert haar gouden Olympische 1500 meter Koningin

PYEONGCHANG – Ireen Wüst won maandag voor de vierde keer op rij individueel goud op de Olympische Spelen. De 31-jarige schaatsster uit Heerenveen is bezig aan haar vierde en laatste Spelen. Exact twaalf jaar geleden won Wüst haar eerste gouden plak. “De cirkel is rond.”

“De vijfde gouden medaille, dat is echt onwerkelijk. De cirkel is rond”, zei Wüst na haar gouden race. “Drie jaar geleden heb ik een eigen ploeg opgestart om nog één keer goud te halen. Het is fantastisch dat het dan lukt. Het is heel onwerkelijk. Ik heb er geen woorden voor”, zei Wüst met tranen in de ogen.

‘Onwijs veel respect’
“Twaalf jaar geleden veroverde ik bij Turijn 2006 mijn eerste gouden plak, eveneens op 12 februari. Het is extreem dat het nu weer is gelukt, op dezelfde datum. Er zit liefst twaalf jaar tussen. Dat is best lang.”

Wüst komt deze Olympische Spelen nog in actie op de 1000 meter en tijdens de ploegenachtervolging. Op de 1000 meter rekent ze niet op goud en een eerste plaats met de ploeg is toch anders dan individueel goud. “Ja, dit is een droom die uitkomt. Fantastisch. Het zijn ook mijn laatste Spelen. Voor nu is het even af. Dit pakken ze me niet meer af.”

Trainer Rutger Tijssen is trots op Wüst. “Ik heb onwijs veel respect voor Ireen. Dat zit heel diep. Als je al zo lang meedoet op dit niveau, iedere keer jezelf weer op weet te laden. Dat is heel knap.”

Eeuwige ranglijst
Met tien medailles staat Wüst nu eerste op de eeuwige ranglijst van meest succesvolle schaatssters in de olympische historie. Samen met Claudia Pechstein stond ze tot maandagmiddag op negen medailles. De Duitse haalde vijf gouden plakken, twee zilveren en twee bronzen. Bij Wüst is de oogst vijf keer goud, vier keer zilver en eenmaal brons.

Tekst: Fabian Eijkhout – Omroep Brabant / Foto: Rene Bouwman – Telegraaf

Nog meer Heerenveens succes: Alle schaatstoppers komen bij Johannes Feenstra (bron: Omrop Fryslân)!